Eidsfos Hovedgård som ramme for de store dagene

9. oktober 2016 sto denne artikkelen i Jarlsberg avis, skrevet av Jarl Rehn-Erichsen.

«– Å skape noe er viktig for meg.

I to år har Helmut Hammerl stått for driften av Eidsfos Hovedgård. Det har vært hardt arbeid, og han har fått driften til å vokse. – Veien er

Helmuth Hammerl driver selskapslokalene i Eidsfos Hovedgård. Foto: Jarl Rehn-Erichsen, Jarlsberg avis 2016

Helmuth Hammerl driver selskapslokalene i Eidsfos Hovedgård. Han har investert rundt 500.000 i nytt kjøkken. Foto: Jarl Rehn-Erichsen, Jarlsberg avis 2016

riktig, sier han.

Etter noen år med en noe uforutsigbar drift og problemer, er det mange som er glade for at Helmut Hammerl tok over driften høsten 2014.
Siden den gang har det bare gått en vei, den riktige, som Hammerl selv sier det.

 

– Hvordan har de to første årene vært?

– Det har handlet om å bygge opp et godt tilbud. Det har vært store svingninger i besøket i starten. Vårt mål har hele tiden vært å ha åpnet alle helger i året, forteller han.

Han satser hardt på å få arrangementer til hovedgården. Det skal være et sted for de store dagene, bryllup, barnedåp og konfirmasjoner. Det ser ut til at han er i fred med å lykkes med det.

– I fjor hadde vi 11 bryllup og 16 konfirmasjoner. Det blir mer enn det i år, forteller han.

Det har vært en utfordring å få den vanlige turist til å tørre å slå seg ned for en kaffekopp eller en matbit, når det samtidig er et bryllup inne på hovedgården.

– Vi har kjøpt inn en rekke nye utemøbler og har i sommer til sammen 100 ute-sitteplasser. Det hjalp veldig. Fem, seks helger i sommer var veldig bra besøkt, forklarer han.

Helmuth Harmmerl og Beathe Aasheim foran Eidsfos Hovedgård. Foto: Jarl Rehn-Erichsen, Jarlsberg avis, 2016

Helmuth Harmmerl og Beathe Aasheim foran Eidsfos Hovedgård med nye sitteplasser. Foto: Jarl Rehn-Erichsen, Jarlsberg avis, 2016

Mer og bedre ute

En satsing på bedre uteplasser har gitt resultater og neste sommer blir det enda bedre tilbud.
– Det blir mer uteservering, og nye større utemøbler. Det blir lagd en ny terrasse ved enden av Kavalérfløyen. Der bli det også mulig å ha mindre konserter, sier Hammerl engasjert.

I sommer var utebordene som regel fulle hele tiden.
For å lykkes med satsingen er det aller viktigste at folk får vite om hvilket tilbud som nå finnes på hovedgården. Dette har han tatt konsekvensen av og ansatt Beathe Aasheim som jobber for fullt med markedsføring og salg av hovedgården.

– Jeg jobber mye med sosiale medier og med nettsidene våre. Dette stedet er for fint til å bare stå, det skal brukes, sier hun.

Og de to satser på markedsføring. De har fått nye nettsider, og en reklamefilm er ferdig. Aasheim er imponert over hvor raskt hun får respons via hovedgårdens Facebook-side.

– Jeg la ut en liten konkurranse hvor folk ble med i trekning av en gratis lunsj. Det førte til en dobling av antall medlemmer på siden vår, og innlegget ble til slutt lest av over 50.ooo mennesker.

– Hva skal til for at driften virkelig vil ta av?

– Det aller viktigste er å få på plass et overnattingstilbud. I dag frakter vi bryllupsgjester til og fra festen med buss. Det er et stort behov for overnatting på Eidsfoss, slår Hammerl fast.

Det eksisterer noe eldre planer for et hotellbygg rett ovenfor Kavalérfløyen. I området der den nå nedbrente låven sto.

– De ble skrinlagt for cirka 13 år siden på grunn av innvendinger fra Riksantikvaren. Hadde man tatt de fram igjen og tilpasset dem så de kunne blitt godkjent tror jeg vi kunne fått til noe, mener Hammerl.

Bare de 11 bryllupene han arrangerte i 2015 kunne innbrakt 7-800.000 kroner i overnatting. I dag har han gjort avtale med noen busselskaper slik at gjestene kan få et transporttilbud.

– Jeg har vært i møter med Kasper Søyland, som er prosjektleder for Eidsfoss, han er helt enig i at et overnattingstilbud bør komme på plass.

– Det behøver ikke være noe eksklusivt, frokost kan de få servert her på hovedgården, slår han fast. Helmut Hammerl har stor tro på prosjektet sitt. Han er lett å tro på der han forteller om sitt engasjement for Hovedgården.

– Jeg er glad i huset. Det passer meg og min matstil, sier han.

– Hvordan er din stil?

– Klassisk mat, ikke noe crossover. Klassisk borgerlig mat som passer huset, forklarer han.

Han liker å lage og skape ting selv. Derfor skal han også etablere en kjøkkenhage og dyrke egne grønnsaker og urter. Den kommer bak Kavalérfløyen.
Helmut er opprinnelig fra Østerrike og kom til Norge for å jobbe som kokk i Helgeroa. Der møtte han kjærligheten og flyttet etter hvert til Kongsberg hvor han fortsatt bor. Etter hvert ble det arbeid i Oslo og Kongsberg.

– Jeg har drevet kafeen på Kongsberg golfbane fra å være en pølsekiosk til å bli en restaurant der folk feirer bryllup og andre selskaper, forteller han. Nå er det Hovedgården som gjelder, og han tenker langsiktig.

– Jeg sa i mitt første møte med stiftelsen at jeg må ha en leiekontrakt på minst 10 år. Jeg har god tid, og vil bruke sikkert fem år på etablere driften, avslutter han.»

Ferdig dekket i Hvitsalen. Foto: Jarl Rehn-Erichsen, Jarlsberg avis, 2016

cappelenstua

Den nyinnredete Cappelenstuen med møblement fra den tidligere verkseierfamilien. Foto: Jarls Rehn-Erichsen, Jarlsberg avis, 2016

Forrige artikkelGrisehus på Eidsfoss Neste artikkelAnita W. Norli med doktorgrad i jernverkshistorie