Grevskapsbane og tyttebærtass.


30. jun 2018 15:00 - 17:30 | Pusserstallen

Lørdag 30 juni kl. 15 inviteres det til Jernbanehistorisk seminar i lokstallen på Eidsfoss, eller «Pusserstallen» som den blir kalt.

Her ble lokomotivet på Tønsberg-Eidsfossbanen gjort klar for den to  og en halv time lange turen tilbake til Tønsberg. I år er det foredrag med Trond Bergh, forfatter av boka Jernbanen i Norge 1854-2004.

Foredraget har navnet «Grevskapsbane og tyttebærtass» og handler om striden som raste da man skulle velge trase gjennom Vestfold. Det var sterke interesser både i innlandet og kysten, og sistnevnte vant frem. Tønsberg-Eidsfoss-banen kom allikevel i

1901 og eksisterte til 1938. Banen var viktig både for handelsborgerskapet i Tønsberg, AS Eidsfoss Verk og bøndene langs linja. I tillegg ble den flittig brukt av turister fra Kristiania, som dro på rundtur til Tønsberg via Eidsfoss, med dampskip over Eikern.

Etter foredraget blir det visning av Bertil Jørengs film om Holmestrand-Hvittingfoss-banen. Etter foredrag og film åpnes for spennende diskusjoner om Vestfolds jernbanehistorie og ekskursjon til jernbanevogn under restaurering og andre minner fra Tønsberg-Eidsfossbanen.
Inngang 100,-

Forrige artikkel1.juli = Hagedag på Eidsfos Hovedgård Neste artikkelLarvikitten - Norges unike geologiske skatt