Per Halvor Sælebakke: «Von Mitternacht kommt Gold» – om naiv optimisme og hemningsløs investeringslyst!

Et foredrag om naiv optimisme og hemningsløs investeringslyst Tidligere driftssjef ved Bergverksmuseet og direktør ved Næs jernverksmuseum, Per Halvor Sælebakke, forteller om gullgruver og gullforekomster i Norge. Funn av gull og gullforekomster resulterer ofte i en naiv optimisme og hemningsløs  investeringslyst. Gull er funnet flere steder i Norge og her tar han for seg Christian 4.s tvilsomme gullgruve på Hisøy, samt gullgruvene på Eidsvoll, Bømlo og Bleka i Telemark. Det er også funnet gull i Kongsbergs Sølvgruver flere ganger. Det mest kjente gullfunnet skjedde i Beständige Liebe gruve i Svartås i 1697.  Sølvverket investerte store summer ved gruva og murte opp en egen smelteovn for alt gullet en håpet å finne. Ved noen av gullfunnene ble det preget både dukater og medaljer. Foredraget holdes på Pusserstallen, ved siden av Eidsfoss Hall. Billett kr. 50,- ved inngangen, kontant eller Vipps.
Forrige artikkel«Eidsfos Hovedgårds historiske hage – et sted for framtida» Neste artikkelSommerutstillingen på Eidsfos Hovedgård
Vi trenger din hjelp!
Hei, vil du hjelpe oss til å få bedre hjemmesider? Vi trenger din tilbakemelding! Din identitet vil holdes skjult. Klikk her for å svare!